fbpx

Til elever

Måske kigger du på denne hjemmeside, fordi du og dine forældre (og evt. kommunen) overvejer, om du skal begynde på skolen. Det kan også være, at I overvejer, om du både skal bo på kostafdelingen og gå på skolen.

Hvis du er nysgerrig efter, hvad Esrum Kost & Friskole er, kan du læse en masse om os på hjemmesiden. Det meste er skrevet både til sagsbehandlere, PPR, forældre, elever og andre interesserede. Lige her på denne side har vi skrevet noget, der mest er rettet til dig som elev.

Hvad er Esrum Kost- & Friskole? Til toppen

Vi er både en skole, hvor man kan tage 9. -10. klasses afgangsprøve og en kostafdeling, hvor man kan bo, mens man går her på skolen. Der er cirka 50 elever i alt. Halvdelen af dem bor på skolen, og halvdelen er dagelever.

Det særlige ved skolen er, at eleverne undervises i mindre grupper, og at der er to lærere i hver gruppe. Det betyder, at der er ro og plads til, at alle elever kan få undervisning og hjælp på lige netop det niveau, hvor de er. Vi gør også meget ud af, at der skal være plads til alle, og at der ikke er nogen, der bliver mobbet.

Kostafdelingen ligger i samme bygning som skolen. Her bor kosteleverne, og vi forsøger at gøre hverdagen så hjemlig som muligt. Eleverne går til fritidsaktiviteter på skolen eller i lokalsamfundet, de hygger sig med hinanden og med pædagogerne, og de får hjælp til det, der er svært. Nogle elever og deres forældre går til familiebehandling hos vores familiebehandlere for at få hjælp, hvis de for eksempel skændes rigtigt meget eller har mange konflikter.

Hvem er de andre elever? Til toppen

De fleste af de børn og unge, der er indskrevet på Esrum, har nogle udfordringer, de ikke har kunnet få løst i deres almindelige skole. Det kan være, at de har svært ved at lære, hvis de er i en stor klasse, hvor læreren ikke har så meget tid til den enkelte elev. De kan også have haft svært ved at enes med klassekammeraterne. De kan have det, der hedder indlæringsvanskeligheder – altså rigtigt svært ved at læse og skrive. Eller have en diagnose, fx ADD, som måske har gjort, at de er kommet langt bagud fagligt.

Samtidig er de – lige som alle andre børn og unge – meget forskellige. Nogle er vildt optaget af computere, nogle elsker at spille fodbold eller gå til fitness, og nogle drømmer om at være med i et musikband.

Mange elever siger i øvrigt, at kammeratskabet på Esrum er noget af det, de er allergladest for.

”Her er der gode lærere, der hjælper, hvis noget er gået galt.” (Louise, 15 år). 

Læs hele interviewet.

”Jeg er så sygt glad for, at jeg kom herop.” (Jakob, 15 år, der bor på kostafdelingen).

Læs hele interviewet.

”Da jeg kom herop, var jeg pænt ligeglad og troede ikke på, at det kunne blive bedre”. (Nicklas, 22 år, der boede på Esrum, fra han var 14-18 år, og i dag er tømrer).

Læs hele interviewet.

”Mine forældre og jeg er blevet mere omsorgsfulde over for hinanden, efter at vi er begyndt i familiebehandling. Jeg har fået flere venner, og skolegangen er blevet bedre”. (Pige, 15 år, der går på Esrum Kost- & Friskole).

Læs hele interviewet.

Vil DU starte på
Esrum Kost- og Friskole?

Så giv os et kald på tlf.: 4839 0950 eller kontakt os på kontor@esrumkostskole.dk

Hvordan fungerer skolen? Til toppen

Du kan læse en masse om skolen her.  Hvordan grupperne (vi kalder det ikke klasser) er sammensat, og hvilke fag, du skal have. Vi har også spændende valgfag, lejrskole og skilejrskole, som vi arrangerer sammen med kostafdelingen..

For dig som elev er det ekstra vigtigt at vide, at det ikke gør noget, at du er bagud, når du starter på skolen. Vi skal nok hjælpe dig med at få lært det, du skal lære, for at få en 9.-10. klasses afgangsprøve. Selvfølgelig skal du også selv være indstillet på at give den en skalle – men det skal vi nok finde ud af. Vi har også en læselejr, hvis du har svært ved at læse eller måske ikke helt har ”knækket” læsekoden.

Lærerne er gode at snakke med, og de hjælper dig også med de andre ting, du kan have det svært med.

Vi plejer også at løse de konflikter, der måtte opstå, på stedet, så de kommer ud af verden. Eleverne siger i øvrigt, at frikvartererne er hyggelige.

Og så må vi ikke glemme idrætsugen, gallafesten, juleafslutningen og sommerfesten.

Dem kan du også læse mere om under skoleafsnittet. Vi må heller ikke glemme, at der er mulighed for at komme og gå på skolen nogle dage for at se og mærke, hvordan det er, før I beslutter jer.

Hvordan fungerer kostafdelingen? Til toppen

Kontaktbarn og kontaktpædagog

Når du flytter ind på kostafdelingen, så er der en af de ”gamle” elever, der får dig som ”kontaktbarn”. Det vil sige, at han eller hun har sagt ja til at hjælpe dig med at komme tilrette. Vise dig, hvordan man gør om morgenen, følges med dig over i skolen de første dage, indtil du føler dig hjemme, og også snakke med dig, når du kommer fra skole.

Du får også en fast kontaktpædagog. Det er den pædagog, der efterhånden vil komme til at kende dig bedst, og som taler med dig om vigtige emner som hjemmebesøg, hvordan det går i skolen, eventuelle konflikter og i det hele taget er med til at sørge for, at du får det rart. Det er som regel også kontaktpædagogen, du taler med, når du gerne vil have nyt tøj eller købe større ting.

Aktiviteter

Vi vil gerne hjælpe dig til at have et godt og aktivt fritidsliv. Derfor er vores mål, at du er med i mindst tre aktiviteter hver uge. Hvis du fx går til fodbold mandag og torsdag i Esrum Boldklub og derudover tager med i svømmehallen sammen med de andre fra kostafdelingen om onsdagen, så har du opfyldt din kvote.

Du vælger selv, hvad dine aktiviteter skal være, og vi skal nok hjælpe dig til at komme i gang og støtte dig i starten. De faste tilbud på kostafdelingen er fx musik, svømning, fodbold, ridning, fitness og løbehold i skoven. Men det kan også være, hvad du selv er interesseret i at lave i din fritid, og lektielæsningen tæller også som en aktivitet. Vi bruger de lokale klubber og foreninger i det omfang det er muligt. Ungdomsskolen i kommunen har også en masse forskellige tilbud, som du kan tilmelde dig, fx knallertkørekort.

Man optjener points, når man laver sine aktiviteter – og alle de points, eleverne tilsammen får skrabet sammen, kan veksles til en fælles, sjov aktivitet. Det kan være at køre gocart, tage i klatrecentret, til en koncert eller gå i biffen.

Lektielæsning

Vi hjælper dig meget gerne med lektierne. Mange kostelever har en aftale med skolen om, at lærerne nogle gange om ugen deltager i kostafdelingens lektielæsning. Så der er altid nogen, der kan hjælpe dig med det faglige og støtte dig i at få lektierne fra hånden.

Elevmøde

Hver uge – lige nu er det om torsdagen – holder alle kosteleverne et elevmøde. Eleverne taler om, hvordan det er at bo på Esrum, om ting, de godt kunne tænke sig at lave i fritiden, og om, hvordan de har det med hinanden. Du har også mulighed for at få et punkt på mødet. Nogle gange kommer der en person udefra og fortæller om fx kost, rygning eller andet, det kan være vigtigt at vide noget om.

Pligter

Alle kostelever holder orden og gør rent på deres eget værelse, og de vasker også selv deres tøj. Begge dele får du selvfølgelig hjælp til i starten af din kontaktpædagog. Du er også på madhold med to andre elever, hvor I cirka en gang om måneden hjælper køkkenlederen med at lave mad, dække bord og rydde af.

Frihed under ansvar Til toppen

 

Den sætning kender du sikkert! Den bruger vi også her på Esrum. Den betyder, at vi selvfølgelig gerne vil have, at du følger de regler, vi har på Esrum, og de aftaler, vi laver med dig. Det betyder også, at du selv har stor indflydelse på graden af frihed (lige som hvis du boede hjemme). Alt det taler vi mere om, når du flytter ind, og vi hjælper dig selvfølgelig med at finde dig tilrette med de – få men vigtige – regler, vi har her på stedet.

Nu spørger du måske, hvad der sker, hvis du ikke overholder reglerne. Det korte svar er, at det afhænger af situationen og eleven. Det vigtige er, at vi altid taler med dig om situationen, fordi vi rigtigt gerne vil have, at du forstår, hvorfor vi reagerer, og du lærer noget af forløbet. En af de gamle elever har sagt det sådan her: ”Der er nogle regler og der bliver stillet nogle krav, men de er ikke urimelige!”

Lidt forskelligt

Mobiltelefon:

Du må gerne have din mobil på skolen, men du skal aflevere den ved sengetid og kan få den udleveret om morgenen og afleverer den igen i skoletiden – og får den igen efter skole. Har du brug for at ringe i skoletiden, kan du låne skolens telefon, hvis det er vigtigt.

Alkohol mm:

Det er ikke tilladt at indtage alkohol eller stoffer af nogen art på skolen.

Lånerkort:

Kosteleverne har alle et lånerkort. Det kan du bruge til at låne DVD-film, bolde, cykler, PS3, X-box, poolbord, bordtennisbat eller meget andet af vores udstyr.

Ud af huset:

Du må gerne forlade skolens grund og tage til byen, på besøg eller lignende, men du skal altid lave en aftale med en pædagog om, hvor du tager hen, og hvornår du kommer tilbage.

Kæresteri:

Det kan være at du har en kæreste, mens du går på skolen, og det kan godt være en af de andre kostelever. I kan besøge hinanden på værelserne, men må ikke sove sammen på skolen.

Sengetider:

Det kommer an på hvor gammel du er, og hvor god du er til at stå op om morgenen. Det er også afhængigt af, hvor vågen og aktiv du er i skoletiden. Som udgangspunkt ligger landet således:

12-13 år skal du være på dit værelse kl. 21.30. Du må gerne se TV, bruge din bærbare pc, hvis du har en, eller læse en bog. Kl. 22 bliver lyset slukket og du skal sove.

14 år er tiden 21.45, og lyset bliver slukket 22.15.

15 år eller 9.kl. er tiden 22.15, og lyset bliver slukket 22.45

16 år og kun hvis du går i 10. kl., skal du være på dit værelse 22.45, og lyset bliver slukket kl.23.

Alle elever bliver i øvrigt vækket kl. 7 om morgenen og skal være oppe kl. 7.30.