Måske kigger du på denne hjemmeside, fordi du og dine forældre (og evt. kommunen) overvejer, om du skal begynde på skolen. Det kan også være, at I overvejer, om du både skal bo på kostafdelingen og gå på skolen.
Hvis du er nysgerrig efter, hvad Esrum Kost & Friskole er, kan du læse en masse om os på hjemmesiden. Det meste er skrevet både til sagsbehandlere, PPR, forældre, elever og andre interesserede. Lige her på denne side har vi skrevet noget, der mest er rettet til dig som elev.
“Der er en pædagog heroppe, der har passet rigtigt meget på mig. Så hvis det var, så ville det være hende, jeg gik til, siger han.” – Drengeelev
Når du flytter ind på kostafdelingen, så er der en af de ”gamle” elever, der får dig som ”kontaktbarn”. Det vil sige, at han eller hun har sagt ja til at hjælpe dig med at komme tilrette. Vise dig, hvordan man gør om morgenen, følges med dig over i skolen de første dage, indtil du føler dig hjemme, og også snakke med dig, når du kommer fra skole.
Du får også en fast kontaktpædagog. Det er den pædagog, der efterhånden vil komme til at kende dig bedst, og som taler med dig om vigtige emner som hjemmebesøg, hvordan det går i skolen, eventuelle konflikter og i det hele taget er med til at sørge for, at du får det rart. Det er som regel også kontaktpædagogen, du taler med, når du gerne vil have nyt tøj eller købe større ting.
Den sætning kender du sikkert! Den bruger vi også her på Esrum. Den betyder, at vi selvfølgelig gerne vil have, at du følger de regler, vi har på Esrum, og de aftaler, vi laver med dig. Det betyder også, at du selv har stor indflydelse på graden af frihed (lige som hvis du boede hjemme). Alt det taler vi mere om, når du flytter ind, og vi hjælper dig selvfølgelig med at finde dig tilrette med de – få men vigtige – regler, vi har her på stedet.
Nu spørger du måske, hvad der sker, hvis du ikke overholder reglerne. Det korte svar er, at det afhænger af situationen og eleven. Det vigtige er, at vi altid taler med dig om situationen, fordi vi rigtigt gerne vil have, at du forstår, hvorfor vi reagerer, og du lærer noget af forløbet. En af de gamle elever har sagt det sådan her: ”Der er nogle regler og der bliver stillet nogle krav, men de er ikke urimelige!”
De fleste af de børn og unge, der er indskrevet på Esrum, har nogle udfordringer, de ikke har kunnet få løst i deres almindelige skole. Det kan være, at de har svært ved at lære, hvis de er i en stor klasse, hvor læreren ikke har så meget tid til den enkelte elev. De kan også have haft svært ved at enes med klassekammeraterne. De kan have det, der hedder indlæringsvanskeligheder – altså rigtigt svært ved at læse og skrive. Eller have en diagnose, fx ADD, som måske har gjort, at de er kommet langt bagud fagligt.
Samtidig er de – lige som alle andre børn og unge – meget forskellige. Nogle er vildt optaget af computere, nogle elsker at spille fodbold eller gå til fitness, og nogle drømmer om at være med i et musikband. Mange elever siger i øvrigt, at kammeratskabet på Esrum er noget af det, de er allergladest for.
Aktiviteter
Vi vil gerne hjælpe dig til at have et godt og aktivt fritidsliv. Derfor er vores mål, at du er med i mindst tre aktiviteter hver uge. Hvis du fx går til fodbold mandag og torsdag i Esrum Boldklub og derudover tager med i svømmehallen sammen med de andre fra kostafdelingen om onsdagen, så har du opfyldt din kvote.
Du vælger selv, hvad dine aktiviteter skal være, og vi skal nok hjælpe dig til at komme i gang og støtte dig i starten. De faste tilbud på kostafdelingen er fx musik, svømning, fodbold, ridning, fitness og løbehold i skoven. Men det kan også være, hvad du selv er interesseret i at lave i din fritid, og lektielæsningen tæller også som en aktivitet. Vi bruger de lokale klubber og foreninger i det omfang det er muligt. Ungdomsskolen i kommunen har også en masse forskellige tilbud, som du kan tilmelde dig, fx knallertkørekort.
Man optjener points, når man laver sine aktiviteter – og alle de points, eleverne tilsammen får skrabet sammen, kan veksles til en fælles, sjov aktivitet. Det kan være at køre gocart, tage i klatrecentret, til en koncert eller gå i biffen.
Lektielæsning
Vi hjælper dig meget gerne med lektierne. Mange kostelever har en aftale med skolen om, at lærerne nogle gange om ugen deltager i kostafdelingens lektielæsning. Så der er altid nogen, der kan hjælpe dig med det faglige og støtte dig i at få lektierne fra hånden.
Elevmøde
Hver uge – lige nu er det om torsdagen – holder alle kosteleverne et elevmøde. Eleverne taler om, hvordan det er at bo på Esrum, om ting, de godt kunne tænke sig at lave i fritiden, og om, hvordan de har det med hinanden. Du har også mulighed for at få et punkt på mødet. Nogle gange kommer der en person udefra og fortæller om fx kost, rygning eller andet, det kan være vigtigt at vide noget om.
Pligter
Alle kostelever holder orden og gør rent på deres eget værelse, og de vasker også selv deres tøj. Begge dele får du selvfølgelig hjælp til i starten af din kontaktpædagog. Du er også på madhold med to andre elever, hvor I cirka en gang om måneden hjælper køkkenlederen med at lave mad, dække bord og rydde af.
Esrum Kost- og friskole
Esrum Hovedgade 18
3230 Græsted
Kontoret:
Mandag – torsdag fra kl. 08.30–16.00
og fredag fra kl. 08.30–14.00.
Kostafdelingen:
Eftermiddage efter kl. 15.00, fredag efter kl. 14.00, og i weekenden.